Господиням на замітку - що і як необхідно пастеризувати

 
 
 
Господиням на замітку - що і як необхідно пастеризувати

Домашні консерви - чудовий спосіб зберегти смак сезонних овочів та фруктів навіть взимку. Однак, щоб протягом тривалого часу користуватися їх корисністю, слід використовувати правильні методи консервування харчових продуктів. Раніше сіль використовувалася як інгредієнт для продовження терміну зберігання продуктів, а потім був виявлений вплив температури на збереження домашніх продуктів. Що таке процес пастеризації? Як правильно провести це на власній кухні розповість наше виданя Новости Украины – From.UA.

Пастеризація або консервація означає, що домашні продукти термічно обробляються при температурі не вище 100°С. Таким чином, усі мікроорганізми та ферменти, що містяться у продуктах, знищуються, і завдяки цьому продукти продовжують свій термін зберігання та свіжість протягом довшого часу.

Тривалість цього процесу залежить насамперед від типу консерв, їх кількості та рН. Надзвичайно важливо, щоб пастеризація не впливала на якість продукту, не змінювала його смак чи зовнішній вигляд, тому цей прийом найчастіше використовується в домашніх умовах.

Вплив пастеризації на харчову цінність продуктів

Процес пастеризації впливає не тільки на можливість більш тривалого зберігання продуктів, але і на високе збереження поживних цінностей. Консерви, виготовлені із сезонних овочів та фруктів та піддані термічній обробці, показують кількість мінералів на рівні, подібному до того, як їх законсервували.

Це правда, що більш висока температура може зменшити рівень деяких вітамінів, але їх засвоєння організмом збільшується. Наприклад, бета-каротин краще засвоюється в пастеризованому морквяному соку, аніж у свіжовичавленому. Як бета-криптоксантин в апельсиновому соку та лікопін у томатному.

Вітаміни не стійкі до високих температур

Деякі поживні речовини можуть втрачати свої властивості при більш високих температурах і швидше руйнуватися, а це:

  • вітамін А,
  • вітамін D,
  • вітамін К,
  • тіамін,
  • пантотенова кислота,
  • піридоксин,
  • вітамін В12,
  • біотин,
  • фолієва кислота.

Однак немає досліджень, які б підтверджували їх значні втрати в пастеризованих продуктах. Вам не варто хвилюватися, серед іншого щодо вітаміну Е, вітаміну В2, ніацину та вітаміну С, які стабільні навіть при дуже високих температурах.

Продукти, що піддаються пастеризації

Збереження якості харчових продуктів шляхом пастеризації використовується для найрізноманітніших продуктів, починаючи від продуктів домашнього виробництва та закінчуючи промисловою пастеризацією молочних продуктів, м’ясних та нарізних виробів, фруктових та овочевих продуктів, а також соків та алкоголю.

Сама пастеризація дозволяє зберігати продукт протягом декількох днів довше, ніж у звичайних умовах, проте належне закриття вакуумом, упаковка та зберігання в холодильнику цей час збільшує у багато разів. Пам’ятайте, що пастеризовані консерви слід споживати протягом 2-3 днів після відкриття.

Пастеризація - методи

Існує кілька видів пастеризації:

  • низькотривалий - обробка при температурі 63-65°С протягом 30 хвилин,
  • висока - обробка при температурі 82-96°С протягом 15-20 хвилин,
  • високий короткочасний - лікування при 72–75°С протягом 15–25 секунд,
  • висока миттєва - обробка при 80–90°C протягом 5–25 секунд.

Крім того, існують методи пастеризації, поділені на місце, де виконується цей процес.

Мокра пастеризація

Стерилізація банок в домашніх умовах підготовка банок, як правильно  стерилізувати їх в домашніх - Evercar.pp.ua

Мокра пастеризація - найпопулярніший спосіб консервування досі. Він дуже простий та інтуїтивно зрозумілий, що полегшує використання вдома. Він полягає у пастиризуванні закритих банок з їх вмістом.

Для цього найкраще використовувати велику емальовану каструлю або з нержавіючої сталі. Каструля повинна бути достатньо великою, щоб банки не торкалися один одного або її боків. Щоб мінімізувати ризик розбиття скляних банок, покладіть на дно бавовняну тканину або використовуйте спеціальну каструлю, яка відокремлює вміст від дна.

Воду такої температури, як у консервах, наливають до ¾ висоти банок. Якщо консерви містять більші і тверді шматочки, такі як буряк або огірки, процес займе більше часу, ніж у випадку з соками, пюре або варенням.

З іншого боку, слід стежити за тим, щоб вміст банок не перегрівся, тому тривалість процесу слід адаптувати до типу пастеризованих продуктів. Правильно проведена пастеризація є абсолютно безпечною і гарантує, що консерви залишаться свіжими протягом тривалого часу.

Суха пастеризація

Как стерилизовать банки с заготовками в духовке

Другий спосіб консервування продуктів в домашніх умовах - пастеризація в духовці. Велике деко для випікання можна застелити бавовняним рушником, а банки розмістити таким чином, щоб вони не торкалися одна одної або боків дека.

Ви можете використовувати глибшу посудину і залити її водою, щоб усі банки були рівномірно занурені в неї. Час пастеризації становить приблизно 30-40 хвилин і відраховується з моменту, коли піч досягне температури 130°C.

Не слід перевищувати зазначені параметри, оскільки готова їжа може втратити свою якість. Після закінчення відповідного часу банки залишають в духовці, поки вони не охолонуть.

Це дуже зручний метод, оскільки під час пастеризації вам не потрібно доглядати за консервами, а піч автоматично вимкнеться після закінчення встановленого часу. Тип обладнання також не має особливого значення, процес сухої пастеризації можна успішно виконувати в газовій або електричній печі з функцією конвекції або без неї.

Пастеризація під кришкою

Якщо підготовлена їжа свіжоприготовлена, покладіть її безпосередньо в чисту банку, розігріту в духовці. Варення та фруктові муси, що містять цукор, швидко і легко консервуються. Наповнені банки ставлять поруч і накривають рушником до повного охолодження.

Пастеризація в посудомийній машині

Стерилізація банок в домашніх умовах підготовка банок, як правильно  стерилізувати їх в домашніх - Evercar.pp.ua

Посудомийна машина - це пристрій, який чудово підходить для пастеризації. У ньому є відповідна температура, яка в цьому випадку перевищує 60°C. Цикл миття повинен працювати без миючих засобів, а банки догори дном.

Наприкінці циклу консерви слід виймати лише після повного охолодження. Пастеризація в посудомийній машині має перевагу перед духовкою, оскільки вона може вмістити набагато більше банок або пляшок, заощаджуючи час та енергію.

Посуд для пастеризації

Все способы и правила стерилизации банок для заготовок | Вкусные рецепты

Найбільш популярними ємностями для зберігання консервованих продуктів є банки. Їх використання надзвичайно практичне, їх легко стерилізувати, а ємність можна успішно підібрати до відповідних консервів. Зазвичай єдина відмінність - це обкладинка:

  • банки з кришками, що відкручуються,
  • гвинтові пляшки,
  • банки з ослабленими гумками.

Пляшки використовуються для утримання рідких і гладких речовин, таких як пюре, кетчуп або соки. Банки вміщатимуть більші шматочки овочів та фруктів.

Пастеризація - переваги

Термофільні бактерії: користь і шкода для людини

Однією з найважливіших переваг процесу пастеризації є видалення більшості мікроорганізмів та ферментів з підготовлених консервів, завдяки чому вони залишаються свіжими протягом тривалого часу. Крім того, вона захищає їжу з кислим середовищем від сальмонели та золотистого стафілокока, які, швидше за все, розмножуються в такому середовищі.

Цей процес також не впливає на якість приготованих продуктів, такі як смак, аромат та консистенція залишаються незмінними. Вони трохи втрачають свою харчову цінність, але це невеликі відмінності, які компенсуються підвищеною засвоюваністю деяких вітамінів і мінералів.

Пастеризація та здорове харчування

Что такое пастеризация и как правильно пастеризовать банки в домашних  условиях | Еда для жизни | Яндекс Дзен

Важко знайти термічно необроблені продукти на полицях магазинів з тривалим термом зберігання.

Було доведено, що процес пастеризації лише трохи знижує рівень вітамінів і практично не впливає на мінерали, тому страви, приготовані таким чином, є чудовою альтернативою сезонним продуктам. Однак слід пам’ятати, що запорукою здорового організму є вживання свіжої, білкової та мінеральної їжі.

Таким чином, пастеризовані консерви та консерви повинні складати меншу частину раціону в той час, коли доступ до необроблених інгредієнтів неможливий. Свіже м’ясо, риба, фрукти та овочі - основа здорового харчування, а багатство цінних поживних речовин - основа здоров’я, енергії та життєвої сили.

Пастеризація та стерилізація

Вкуснейшие дольки абрикосов в сиропе на зиму: рецепты для гурманов

Пастеризація та стерилізація - це процеси, які продовжують термін зберігання консервів як вдома, так і в промислових масштабах. Незважаючи на багато застосувань, процес пастеризації не є ефективним для усунення форм виживаючих бактерій. Стерилізація, або пастеризація, використовується, коли консервування недостатньо.

Проводиться при температурі значно вище 100°C, це набагато більш інвазивна процедура, яка заважає якості продукту. Ефективно усуває спори бактерій, ціна яких - значна стерилізація цінних поживних речовин.

Використання більш високої температури чудово підходить для очищення банок перед використанням процесу пастеризації. Якщо є вибір, слід вибирати суто пастеризований продукт, оскільки він містить більше поживних речовин.

Тиндалізація - що це?

З метою зменшення використання процесу стерилізації був розроблений новий метод, який може знищити спорові форми мікроорганізмів, які розвиваються особливо при низькому рН і можуть зіпсувати продукти навіть після пастеризації.

Тиндалізацію тричі піддають вологому або сухому тепловому обробленню при температурі нижче 100 ° С. Іншими словами, це потрійна пастеризація, що проводиться з інтервалом 24 години.

Такі продукти, як кукурудза, шпинат, горох, гриби, буряк, м’ясо та рибні продукти, слід піддавати процесу тиндалізації, оскільки вони мають лужний рН, який сприяє росту мікроорганізмів.

Пастеризація - що слід пам’ятати?

Пастеризация молочного сырья

Пастеризація - найпопулярніший метод консервування продуктів з підвищеною температурою. Це дуже просто, і більшість людей мають удома відповідне обладнання для здійснення цього процесу.

Перш ніж розкладати консерви по банках або пляшках, переконайтесь, що вони належним чином стерилізовані, тобто приготовані на пару, щоб уникнути зараження мікроорганізмами на першому етапі. Готуючи консерви, слід вибирати фрукти та овочі неушкоджені та, перш за все, свіжі.

Пастеризовані домашні продукти урізноманітнюють страви з додатковими смаковими та харчовими властивостями навіть протягом тривалої зими, коли ви з нетерпінням чекаєте свіжих сезонних фруктів та овочів. Цей спосіб зберігання продуктів варто оцінити.