
Минуло два тижні з початку навчального року, а шкільне життя, а точніше харчування, вже добряче встигло попсувати нерви батькам та дітям.
Про це наше видання Новости Украины — From.UA дізналось від «Страна.Ua».
Ще у травні перша леді провела широкомасштабну інформаційну кампанію щодо оновленої системи харчування у шкільних закладах. Завдяки їй, планувалось зробити їжу для школярів корисною, а для цього було розроблено меню, в якому білий хліб замінили на чорний, виключили сосиски і включили розмаїття овочів та страв з них, а також заборонили глютен, цукор та надлишок солі.
Здавалося б, це б мало потішити батьків, адже хто, як не вони, переживають за здоров’я власних чад, однак ще під час просвітницької кампанії Олени Зеленської вони висловили побоювання щодо цієї реформи у плані її здійснення та сумніви у сприйнятті таких блюд самими дітьми.
І ось, всі найгірші побоювання та заявлені ними перестороги через два тижні, як гриби після дощу, почали вилазити реальними фактами у соцмережах.
Річ у тім, що у більшості українських шкіл харчоблоки настільки застаріли, що їм стало непосильним завдання справитись із розмаїттям блюд «високої кухні» від дружини президента. І як результат, у своїх тарілках школярі почали знаходити суп з личинками молі, йогурт з цвіллю, холодні і по смаковим якостям неїстівні блюда і це все, по завищеній ціні.
То що ж не так із харчуванням школярів від Зеленської?
В меню увійшли 160 страв. Серед них - багато старовинних рецептів західноукраїнської кухні: шпундра, вертута, банош. Включили туди полтавський борщ, львівський сирник, багато страв з гарбуза, кускусу, сочевиці, булгура.
Ще в раціон школярів вирішили додати популярні страви кухонь світу:
- сінабон (булочка з корицею),
- лобіо (грузинське блюдо з квасолі),
- бефстроганов,
- чахохбілі (рагу з птиці),
- нагетси,
- пудинг,
- чай масала,
- фрітату (італійська яєчня з сиром і ковбасою),
- пастуший пиріг (британська картопляна запіканка з фаршем),
- чилі кон карне (мексиканське блюдо, в основі якого гострий перець і подрібнене м'ясо).
Здавалося б, що таке розмаїття страв мало б лише потішити батьків та школярів, однак, меню не лише із «скрипом» впроваджується, а й подекуди викликає страх і осуд у батьків, з якими враженнями діляться безпосередньо їхні діти.
У вінницькій школі № 6 харчування немає. "Роздають пайки і чай (мала говорить, що несолодкий) за рахунок міського бюджету. До карантину був шведський стіл - 10 грн батьки, 5 - місто. Було дуже круто", - написала Юлія Яланецька.

У школі № 17 Ірпеня (Київська область) ціна на харчування піднялася до 45 грн за обід, але нововведення під тиском батьків не прижилися.
"По-новому поїли два дні і повернулися до старого режиму", - написала Наталія Пінхасік.

"Дніпро, ніяких змін! Сьогодні рис із зеленим горошком і морквою, несмачно і навіть пробувати не хоче. Якщо гречка з котлетою або відбивної нормально. Пюре водянисте, розтікається по тарілці", - розповіла Леся Пихтіна.

Минулого тижня в одеських школах на сніданок дітям принесли йогурти з цвіллю. На компанію-постачальника "Біт-Юг" були складені акти. Батьки пишуть про те, що "Біт-Юг" не перший рік поставляє харчування в школи Одеси і проблеми з якістю у них теж не перший рік.
"У компанії відкриті кримінальні справи за розтрату бюджетних коштів. Проте із завидною регулярністю компанія виграє тендери зі шкільного харчування", - обурюються батьки і вимагають викреслити компанію і її засновника зі списків постачальників харчування.

У харківській школі № 18 їдальня працює як окрема організація, за контрактом. Батьки 5-А класу скаржаться в групах на те, що їхні діти виявили в їжі личинки.
"Моя надіслала фото з їдальні, цим годували сьогодні наших дітей", - написала Тетяна, прикріпивши фото ложки з черв'яком.
