
Лагер входить до числа найпопулярніших видів пива, оскільки цей алкогольний напій відрізняється легким освіжаючим смаком з відчутною гіркуватістю і має помірну міцність - вміст спирту в більшості різновидів не перевищує 5%. Головна особливість лагеру – це пиво низового бродіння, яке можна довго зберігати, не побоюючись погіршення смаку та аромату. У цій статті ми розповімо про історію та найпоширеніші види сучасного лагеру.
Коли був винайдений лагер
Згідно з документами, цей вид пива почали варити у XVI столітті на території Баварії. Займалися пивоварінням ченці. Процес здійснювався лише в зимовий час, після чого алкоголь зберігався у льохах до початку весни. Саме з витримкою в холодних льохах пов'язують винахід технології низового бродіння дріжджів, яке здійснюється за температури до +5 градусів Цельсія, тоді як верхнє бродіння відбувається при +17-20 градусах. Цікаво, що сама назва «лагер» перекладається як «сховище».
Завдяки низовому бродінню пиво набуде більш м'якого смаку з приємною гіркуватістю та багатим ароматом з нотками карамелі та хліба. Причому що довше здійснюється бродіння, що може тривати як кілька тижнів, і кілька місяців, тим м'якше і смачніше виходить лагер. Доброджуванням називають другий етап виробництва алкоголю, який відбувається після головного бродіння сусла протягом 10-14 днів.
Основні різновиди
Є такі види лагера:
• Світлий. Був зварений наприкінці ХІХ століття у Мюнхені. Має золотистий відтінок і злегка солодкуватий смак, в якому відчувається нотка гіркого хмелю. В ароматі можна розрізнити солод, квіти та прянощі. Вміст спирту – від 4,5 до 6 градусів. Великий асортименти світлого лагеру та інших видів алкоголю представлений на МАУДАУ.
• Бурштиновий. Його винайшли у XIX столітті на австрійській броварні Дрегена. Має насичений солодовий смак і аромат з нотками зерна і карамелі. Міцність – від 4,5 до 5,7 градуса.
• Пільзнер. Його почали варити у першій половині ХІХ століття також у Баварії. Це пиво має насичений золотий відтінок, а в смаку хміль переважає над солодом. В ароматі відчуваються хліб, трави та прянощі. Вміст спирту – 4-5 градусів.
• Бок – найчастіше темний, рідше світлий міцний лагер із вмістом спирту 7,5-13,2%.
Як правильно пити
Щоб максимально розкрити смак та аромат цього хмільного напою, його слід вживати лише охолодженим – до температури +6-12 градусів. Закуски підбирають із урахуванням відтінку напою. До світлого підходять морепродукти та риба, наприклад, запечена форель або приготовлена на грилі сьомга. До темного – різні м'ясні страви зі свинини та яловичини. Під бурштиновий добре йдуть смажені ковбаски і багате меню баварської кухні. А бок добре поєднується з гострою їжею – наприклад, стравами індійської, тайської, мексиканської кухні.