Жири - користь чи шкода?

 
 
 
Жири - користь чи шкода?

Жир є абсолютною необхідністю, навіть коли ми на дієті. Без них організм не може нормально функціонувати. Звичайно, мова йде не про транс або насичені жири, а про так звані корисні жири, такі як оливкова та лляна олія.

На жаль, навіть вони, якщо ми не знаємо, як ними користуватися, можуть навіть нашкодити або втратити цінні властивості. Чого слід уникати при використанні здорових жирів Пояснює Йоанна Марцішевська, дієтолог.

Які жири корисні і чому?

Почнемо з найголовнішого: жири для нас необхідні. Причин кілька, і всі вони важливі. Жири - джерело енергії. Вони допомагають засвоювати деякі вітаміни (так звані жиророзчинні A, D, E і K). Вони потрібні для побудови клітинних мембран, оболонок, що оточують нерви, і для переміщення м’язів.

Однак жир від жиру різниться. Загалом, є шкідливі трансжири (найгірший тип жиру), здорові мононенасичені та поліненасичені жири та насичені жири, які, за даними Гарвардської медичної школи на її освітньому веб-сайті, "десь посередині". Відрізняє їх довжина та форма вуглецевого ланцюга та кількість атомів водню, приєднаних до атомів вуглецю. Як зазначає Harvard Health Publishing, ці, здавалося б, невеликі відмінності в структурі перетворюються на значний вплив цих видів жирів.

Як харчуватися по аюрведі? Цукор і жири: шкода і користь

Які жири корисні? 

В основному це жири, отримані з овочів, горіхів, насіння та риби, тобто оливкова олія, рапсова олія, арахісова олія, горіхова олія, кунжутна олія, авокадо, соняшникова олія, лляна олія. Жирна риба, така як лосось, скумбрія і сардини, і звичайно риб'ячий жир, є хорошим джерелом хороших жирів.

  • Лляна олія
  • Oil Масло борщівника
  • OilМасло чорного кмину
  • OilГоріхова олія
  • Кунжутна олія
  • Риб’ячий жир - також рідкий жир

Дієтолог нагадує, що в результаті зберігання в холодильнику рослинні олії можуть злегка помутніти, але через кілька хвилин при кімнатній температурі вони повинні набути свого первісного вигляду.

Супрун розповіла про користь і шкоду пальмової олії - Львів Vgorode.ua

На яких жирах не слід смажити?

Дуже висока температура, до якої нагрівається олія під час смаження, вимагає високої стабільності. Якщо обрано неправильну олію, ми зрештою можемо споживати шкідливі для здоров’я інгредієнти, включаючи трансжири.

А які жири підходять для запікання або смаження?

За словами Йоани Марцішевської, для цієї мети краще використовувати дуже стійкі жири, наприклад, очищене вершкове масло або кокосове.

  • Авокадо: смачні зелені фрукти, повні калію та мононенасичених жирних кислот. Воно чудово поєднується з багатьма стравами - салатами, бутербродами. Чи знаєте ви, що в ньому також багато жиру? 100 г цього фрукта містить 15,3 г жиру.

Copyright © 2004-2022. Новости Украины - From.UA

Официально зарегистрированная торговая марка.

При полной или частичной републикации материалов гиперссылка на http://from.ua/ обязательна.
Если вы являетесь правообладателем фото или иных материалов, которые размещены на нашем сайте, и возражаете против их использования, сообщите нам об этом по адресу redakcia@from.ua.
Редакция не несет ответственности за содержание рекламных баннеров и информеров.